Szybki i mega prosty przepis na pyszny serniczek na czekoladowym spodzie.
aromat waniliowy
erytrol
łyżka żelatyny
150 g daktyli
4 łyżki kakao
kilka łyżek płatków owsianych
3 łyżki oleju kokosowego
dowolne owoce lub sos "zero" do dekoracji
Spód:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę (najbardziej lubię daktyle z Lidla, szybko miękną i są bardzo aromatyczne). Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy daktyle. Blendując dodajemy kakao i olej kokosowy. Na koniec dodajemy płatki owsiane i całość mieszamy łyżką, a następnie rękami formujemy już ciasto. Ciasto układamy na dnie dowolnej miseczki lub foremki, dokładnie dopasowujemy do brzegów i wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Erytrol mielimy na cukier puder, następnie dodajemy do serka i miksujmy aż się rozpuści. Celowo nie podałam proporcji erytrolu, ponieważ każdy z nas lubi inny stopień słodkości. Miksujemy dalej dodając 2-3 krople aromatu waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody i stopniowo łączymy z serkiem. Gotową masę przelewamy na nasz czekoladowy spód. Całość do lodówki na godzinę.
Sernik można udekorować dowolnymi owocami, sosami "zero", galaretką lub dżemem.
Składniki
1 opakowanie serka Ricottaaromat waniliowy
erytrol
łyżka żelatyny
150 g daktyli
4 łyżki kakao
kilka łyżek płatków owsianych
3 łyżki oleju kokosowego
dowolne owoce lub sos "zero" do dekoracji
Wykonanie
Spód:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę (najbardziej lubię daktyle z Lidla, szybko miękną i są bardzo aromatyczne). Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy daktyle. Blendując dodajemy kakao i olej kokosowy. Na koniec dodajemy płatki owsiane i całość mieszamy łyżką, a następnie rękami formujemy już ciasto. Ciasto układamy na dnie dowolnej miseczki lub foremki, dokładnie dopasowujemy do brzegów i wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Erytrol mielimy na cukier puder, następnie dodajemy do serka i miksujmy aż się rozpuści. Celowo nie podałam proporcji erytrolu, ponieważ każdy z nas lubi inny stopień słodkości. Miksujemy dalej dodając 2-3 krople aromatu waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody i stopniowo łączymy z serkiem. Gotową masę przelewamy na nasz czekoladowy spód. Całość do lodówki na godzinę.
Sernik można udekorować dowolnymi owocami, sosami "zero", galaretką lub dżemem.
Prześlij komentarz