poniedziałek, 30 października 2017

Sernik na zimno

Szybki i mega prosty przepis na pyszny serniczek na czekoladowym spodzie.



Składniki

1 opakowanie serka Ricotta
aromat waniliowy
erytrol
łyżka żelatyny
150 g daktyli
4 łyżki kakao
kilka łyżek płatków owsianych
3 łyżki oleju kokosowego

dowolne owoce lub sos "zero" do dekoracji


Wykonanie


Spód:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę (najbardziej lubię daktyle z Lidla, szybko miękną i są bardzo aromatyczne). Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy daktyle. Blendując dodajemy kakao i olej kokosowy. Na koniec dodajemy płatki owsiane i całość mieszamy łyżką, a następnie rękami formujemy już ciasto. Ciasto układamy na dnie dowolnej miseczki lub foremki, dokładnie dopasowujemy do brzegów i wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:
Erytrol mielimy na cukier puder, następnie dodajemy do serka i miksujmy aż się rozpuści. Celowo nie podałam proporcji erytrolu, ponieważ każdy z nas lubi inny stopień słodkości. Miksujemy dalej dodając 2-3 krople aromatu waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody i stopniowo łączymy z serkiem. Gotową masę przelewamy na nasz czekoladowy spód. Całość do lodówki na godzinę.

Sernik można udekorować dowolnymi owocami, sosami "zero", galaretką lub dżemem.




Prześlij komentarz

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search